Wiara, religia jest przedstawiana na sesjach czasami podobnie jak w naszym prywatnym zyciu. Jesli ktos wierzacy, ale niepraktykujacy na przyklad to jest duze prawdopodobienstwo, ze jego postac bedzie podobna. Bo najlepsza postac jaka kiedykolwiek mogla powstac to taka jak jej Stworca. Wtedy odgrywa sie ja najlatwiej i najprzyjemniej moim zdaniem.
Wiara odgrywa na sesjach w mojej ekipie dosyc duza role. Szczegolnie moj Mg bierze ja pod uwage w takich postaciach jak Kaplan czy Paladyn. Wynika to z bardzo prostej przyczyny, ktorej chyba nie trzeba tlumaczyc. Jednak tak jak w przypadku mojej postaci bostwo, w ktore wierze jest przyczyna moich zmartwien, moim doradca w niektorych sytuacjach i dodajaca wiary. Jednak bogowie w naszym systemie sa tacy jak bogowie z mitologii greckiej, czyli po prostu sa zblizeni do ludzi, potrafia sie gniewac, obrazac, mscic itd. Wiec trzeba byc ostroznym co sie czasem mowi
Religia i zwiazana z nia przynaleznosc do roznych gildii i frakcji wiaze sie u nas z roznymi buntami w niektorych regionach, jak rowniez ze szpiegostwem, tepieniem i eliminowaniem innej wiary przez druga. Tolerancja wystepuje oczywiscie, ale nie wszedzie. Ludzie przeciez tak latwo walcza za swoja religie, ale jakze trudno jest im zyc z jej prawami.
Zwracamy takze uwage podczas wykonywania roznych questow na wyznanie. Jesli mamy do czynienia z jakims Vipem

, ktory wierzy np. w Iuza to nie pojdzie porozmawiac z nim ktos, kto wyznaje Heironeusa, bo po prostu ich poglady sie tak mocno zaczna scierac i w sumie nic z negocjacji nie wyjdzie. Podobnie jest jesli chodzi o rozwiazywanie przygod. Jesli wiemy, znamy jakas wiare i zwiazana z nia organizacje, pomaga to czasami odgadnac dlaczego, po co i na co cos robi cos i moze gdzie nastepnie uderzy.
Wiara to punkt, ktory jeszcze przez nie zostal tak do konca opanowany, bo taka jak mowie sami Gracze nie sa rowniez mocno wierzacymi osobami i nikt z nas tak do koca nie potrafi sie wczuc w osobe wierzaca. Moze powiecie ze bzdury gadam, ale w naszym przypadku to jacy jestesmy na prawde przeklada sie w jakims stopniu na gre.
Cdn................................