prawdopodobnie uwaga do mnie, że za mało napisałem
największą zaletą punka jest jego klimatyczność - o tak, niewiele systemów dorobiło się takiej 'otoczki', takiego opracowania i takiego niemal kultowego statusu...
świat jest zbudowany logicznie, poruszanie się w nim pozwala docenić wszelkie niuanse twórców i, zwłąszcza, pozostawione pole dla inwencji samych graczy;
uwielbiam tę globalizacyjną, jak byśmy to dzisiaj określili, wizję megakorpów oplatających wpływami świat, klimaty od 'blade runnera' do 'total recall'...
postać - czasami wydaje mi się, że narzucanie profesji i klas jest nieco anachroniczne, ale można w takim systemie świetnie sobie pograć; solo, nomad, fixer - w zależności od tego jak chciałem grać można było, ciągle można, dobrać odpowiednią postać;
punkty szczęścia - uwielbiam je, po prostu uwielbiam; bardzo mi podpasowały
poza tym to w miarę znośna mechanika zapewniająca płynną rozgrywkę, a na dodatek jeden z pierwszych systemów w jakie zagrałem ever...
...ech, wtedy jeszcze Kurt C. żył, stary już jestem...
no i dlatego punk jest dla mnie numero uno
pozdrawiam
We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.