Techniczne pytanie do adminów

Co chcielibyście zmienić w serwisie lub na forum.

Techniczne pytanie do adminów

Postautor: Chaon » sob 12.08.2006 15:41

Potrzebuję odpowiedzi na małe pytanko, jak już ją dostanę to nie widzę przeszkód w tym aby wątek skasować :) Otóż: czy można zrobić tak, że wykupi się domenę w jednej firmie, a hosting w drugiej i będzie to działało? Jeśli tak, to jak podpiąć hosting pod domenę? Firmy chyba informacji kto jest włąścicielem jakiej domeny nie wymieniają.
Mój ojciec kupił sobie już w zeszłym roku domenę i hosting w domena.pl, w tym roku przedłużył dzierżawę domeny, ale hostingu jeszcze nie i jeśli byłoby to możliwe chciałbym wybrać taki serwer który oferuje obsługę mysql (bo przy takim abonamencie jak w zeszłym roku domena.pl tego nie umożliwia).
Tak więc proszę katedralnych architeków o poradę w tej sprawie :)
Awatar użytkownika
Chaon
Lord
Lord
 
Posty: 1065
Rejestracja: pn 16.12.2002 23:20
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Zuhar » sob 12.08.2006 16:11

Można. Na pewno, bo sam utrzymuję u siebie hosting dla znajomka, a domenę wykupił sobi i podpiął od innego usługodawcy. Jest to raczej sprawa tego, kto domenę utrzymuje. Jak dokładnie wygląda nie wiem, ale to już problem tych, u których wykupujesz domenę. Tam bym pytał w pierwszej kolejności.
Awatar użytkownika
Zuhar
Mechanik Pokładowy
Mechanik Pokładowy
 
Posty: 520
Rejestracja: śr 11.12.2002 14:13
Lokalizacja: Łódź

Postautor: RaF » sob 12.08.2006 19:06

Można. Domena jest niezależna od hostingu. Jeżeli hoster nie oferuje rejestracji domeny, są też firmy się tym trudniące. Można też rejestrować domenę w NASK-u (nask.pl), który de facto jest monopolistą w tych sprawach (a może był, teraz nie jestem zorientowany w sytuacji). Nic też nie stoi na przeszkodzie, by domenę zarejestrować w firmie zagranicznej.

Przy rejestracji domeny trzeba mieć adres serwera DNS, do uzyskania od firmy hostingowej.
"Diese nadmierne sformalizowanie starożytnego prawa zeigt Jurisprudenz jako rzecz tego samego rodzaju, als d. religiösen Formalitäten z B. Auguris etc. od. d. Hokus Pokus des znachorów der savages" -- Karol Marks
Awatar użytkownika
RaF
Katedralny Malkontent
 
Posty: 3498
Rejestracja: pt 04.10.2002 22:24
Lokalizacja: Warszawa

Re: Techniczne pytanie do adminów

Postautor: Arkon » ndz 13.08.2006 8:29

Hej. Oczywiście że można.
Jeśli chcesz zrobić tak jak piszesz powinienes to zrobic tak:
- wykupic sobie miejsce na serwerze (polecam home.pl) tam dostaniesz jakiś adres kierujący do Twojego konta np: http://fajneserwery.com/~chaon
- w jakimś panelu zarządzania domeną (zakładam, że taki domena.pl posiada) ustawiasz przekierowanie z http://twojadomenatralala.pl -> http://fajneserwery.com/~chaon
Analogicznie dla wszystkich maili i katalogów(np forum.twojadomenatralala.pl -> http://fajneserwery.com/~chaon/forum)


Ja proponuję jednak inne rozwiązanie.
IMO najlepiej mieć i domene i serwer u jednego dostawy usług. Po pierwsze wszystko jest ładnie zintegrowane i zarządzanie tym staje się przyjeniejsze.
Po drugie i ważniejsze dwa oddzielne serwery to 2 razy większe prawdopodobieństwo padu. Jeśli wysiądzie ci serwer z DNS(ten utrzymujący domenę - wiecej o DNS - http://pl.wikipedia.org/wiki/DNS ) lub ten z zawartością strony to nikt na nią nie wejdzie :)

Co najlepsze za przeniesienie domeny do innego dostawcy nie musisz nic płacić. W Polsce gdy "kupujesz" domenę tak naprawdę dzierżawisz ją na określony okres od NASK. Usługodawca u którego domenę kupiłeś zarabia na pośrednictwie w tym zakupie i dostaje określony %. Ponieważ co jakiś czas musisz domenę przedłużać inni chętnie "zaparkują" ją u siebie abyś z wygody następnego przedłużania dokonał za ich pośrednictwem.

Włąściwie firmy wymieniają informację kto jest właścicielem domeny. Gdzieś w panelu zarządzania swoją domeną powinieneś mieć możliwość zobaczenia AUTHKEY domey. To swego rodzaju hasło do domeny. Aby przenieśc domene u nowego dostawcy musisz podać nazwe domeny i to haslo. A on (jeśli to dobry dostawca - na innych nie warto zwracać uwagi) pobierze sobie wszystkie Twoje dane przypisane do domeny i klikając "Dalej", "Dalej" rejestrujesz domene :)

Jeśli będziesz miał jakieś pytania lub coś jest niejasnego w moim poście. Pisz tu, na PM lub GG. Postaram się pomóc.
Do roboty!
Awatar użytkownika
Arkon
Wojownik
Wojownik
 
Posty: 233
Rejestracja: sob 05.10.2002 8:08

Postautor: Lord Turkey » sob 19.01.2008 14:49

Dostrzegłem pewien błąd w działaniu skrzynki na forum. To drobnostka, ale zgłaszam gwoli doskonalenia technicznej strony forum :wink:

Otóż w skrzynce folder zawierający wysłane pw nosi miano "Do wysłania", a ten z oczekującą na wysłanie wiadomościś "Wysłane".
Jak napisałem - drobnostka.
Obrazek
Krzysztof Kozłowski
Lord Turkey
Książę
Książę
 
Posty: 2549
Rejestracja: sob 15.02.2003 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kurp » sob 19.01.2008 16:44

O rany!
Zawsze coś mi nie grało, ale nigdy nie przyszła mi do głowy tak przejrzysta diagnoza co właściwie jest nie tak :D
kurp
Wielki Książę
Wielki Książę
 
Posty: 4447
Rejestracja: ndz 04.02.2007 1:54
Lokalizacja: Wawa

Postautor: Tigana » sob 19.01.2008 16:52

Odkąd przeszedłem na przeglądarkę Mozilla zaczęło mi szwankować pogrubianie tekstu i wprowadzanie kursywy. Nawet jak zaznaczę daną frazę to wyskakuje mi na końcu wersu [b[, a po kolejnym klikniecie [/b] Wydaje mi się, że wcześniej nie miałem z tym kłopotów.
Awatar użytkownika
Tigana
Monarcha
Monarcha
 
Posty: 9505
Rejestracja: pn 19.06.2006 13:09
Lokalizacja: Sosnowiec

Postautor: RaF » sob 19.01.2008 17:16

Turkey: Owszem, takie coś wisi odkąd powstało forum - bug skryptu, nikomu się poprawiać nie chciało ;)

Tigana: Dziwne. Ja korzystam z FF (również na silniku Mozilli oparty) i żadnych problemów nie mam. Kiedyś korzystałem z Mozilli i również wszystko dobrze chodziło.
"Diese nadmierne sformalizowanie starożytnego prawa zeigt Jurisprudenz jako rzecz tego samego rodzaju, als d. religiösen Formalitäten z B. Auguris etc. od. d. Hokus Pokus des znachorów der savages" -- Karol Marks
Awatar użytkownika
RaF
Katedralny Malkontent
 
Posty: 3498
Rejestracja: pt 04.10.2002 22:24
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Jander » sob 19.01.2008 21:25

Dlaczego Katedra jest dalej świąteczna? ;)
Awatar użytkownika
Jander
Czujnik ;-)
Czujnik ;-)
 
Posty: 1504
Rejestracja: sob 09.11.2002 23:07
Lokalizacja: Wrocław / Mysłowice

Postautor: kurp » sob 19.01.2008 21:51

U mnie w domu też ciągle stoi choinka. Awersja przed jej rozebraniem i wyrzuceniem jest, jak widać, powszechna ;)
kurp
Wielki Książę
Wielki Książę
 
Posty: 4447
Rejestracja: ndz 04.02.2007 1:54
Lokalizacja: Wawa

Postautor: Shadowmage » ndz 20.01.2008 22:00

Babcia Vampa mówi, że do 6 lutego ozdóbki mogą stać, a przecież wiadomo, że babcie to wyrocznie w takich sprawach :)
Awatar użytkownika
Shadowmage
Cesarz
Cesarz
 
Posty: 18540
Rejestracja: ndz 06.10.2002 15:34
Lokalizacja: Wawa/Piaseczno

Postautor: Tigana » ndz 20.01.2008 22:02

Shadowmage pisze:Babcia Vampa mówi, że do 6 lutego ozdóbki mogą stać, a przecież wiadomo, że babcie to wyrocznie w takich sprawach :)

Czyli do Trzech Króli - a babcia to podstawa. I lada dzień mają swe święto :P
Ostatnio zmieniony ndz 20.01.2008 22:16 przez Tigana, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Tigana
Monarcha
Monarcha
 
Posty: 9505
Rejestracja: pn 19.06.2006 13:09
Lokalizacja: Sosnowiec

Postautor: kurp » ndz 20.01.2008 22:07

Shadowmage pisze:Babcia Vampa mówi, że do 6 lutego ozdóbki mogą stać, a przecież wiadomo, że babcie to wyrocznie w takich sprawach :)

??
Wikipedia pisze:Pamiątką tej historii jest liturgiczna uroczystość Objawienia Pańskiego, w Polsce nazywana też świętem Trzech Króli. Obchodzona jest 6 stycznia, w pierwszych wiekach chrześcijaństwa wyznaczała początek roku liturgicznego. W niektórych regionach Polski czas pomiędzy Bożym Narodzeniem a świętem Trzech Króli był uważany za tak bardzo święty, że powstrzymywano się w tym czasie od ciężkich prac.

:roll:
kurp
Wielki Książę
Wielki Książę
 
Posty: 4447
Rejestracja: ndz 04.02.2007 1:54
Lokalizacja: Wawa

Postautor: Tigana » ndz 20.01.2008 22:17

To przynajmniej do końca karnawału niech sobie choinka poświeci.
Awatar użytkownika
Tigana
Monarcha
Monarcha
 
Posty: 9505
Rejestracja: pn 19.06.2006 13:09
Lokalizacja: Sosnowiec

Postautor: elTadziko » ndz 20.01.2008 23:28

Ozdoby świąteczne zdejmuje się dopiero 2 lutego, na Gromniczną :P
Awatar użytkownika
elTadziko
Najemnik
Najemnik
 
Posty: 114
Rejestracja: ndz 25.11.2007 11:16
Lokalizacja: Oława

Postautor: Jander » ndz 20.01.2008 23:55

No cóż, byłem przekonany że bardziej na okolice Trzech Króli...
Awatar użytkownika
Jander
Czujnik ;-)
Czujnik ;-)
 
Posty: 1504
Rejestracja: sob 09.11.2002 23:07
Lokalizacja: Wrocław / Mysłowice

Postautor: MadMill » pn 21.01.2008 9:52

Jeśli chodzi o Katolicyzm to na trzech króli... o.O
Obrazek
Awatar użytkownika
MadMill
Lord
Lord
 
Posty: 1138
Rejestracja: śr 01.11.2006 22:38
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Shadowmage » pn 21.01.2008 10:08

Też słyszałem, że na 3 Króli, a Vamp twierdzi że o luty chodzi :D
A tak naprawdę wisi, bo jeszcze nikt tego nie zdjął bo wszyscy zajęci albo nie umieją :D
Awatar użytkownika
Shadowmage
Cesarz
Cesarz
 
Posty: 18540
Rejestracja: ndz 06.10.2002 15:34
Lokalizacja: Wawa/Piaseczno

Postautor: elTadziko » pn 21.01.2008 17:00

MadMill pisze:Jeśli chodzi o Katolicyzm to na trzech króli... o.O
W katolicyzmie na Trzech Króli? :O To ciekawe czemu jeszcze w kościołach stoją szopki, choinki i śpiewa się kolędy ;)
Na 100% okres świateczny kończy się dopiero 2 lutego ;)
Awatar użytkownika
elTadziko
Najemnik
Najemnik
 
Posty: 114
Rejestracja: ndz 25.11.2007 11:16
Lokalizacja: Oława

Postautor: Lord Turkey » pn 21.01.2008 17:15

Nie, okres świąteczny już się skończył, a w kościołach "tradycyjnie" przedłuża się czas śpiewania kolęd do wspomnianego święta. Taki wypracowany zwyczaj :wink:

Zwróć uwagę na szaty liturgiczne :roll:
Obrazek
Krzysztof Kozłowski
Lord Turkey
Książę
Książę
 
Posty: 2549
Rejestracja: sob 15.02.2003 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Tigana » pn 21.01.2008 17:53

Teraz jest tzw "okres zwykły w środku roku" potrwa on aż do "Środy Popielcowej". Kurcze, ale się zrobił topic religijny :twisted:
Awatar użytkownika
Tigana
Monarcha
Monarcha
 
Posty: 9505
Rejestracja: pn 19.06.2006 13:09
Lokalizacja: Sosnowiec

Postautor: MadMill » pn 21.01.2008 18:21

Jak powiedział Turkey, szaty. ;P
Obrazek
Awatar użytkownika
MadMill
Lord
Lord
 
Posty: 1138
Rejestracja: śr 01.11.2006 22:38
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: RaF » pn 21.01.2008 19:28

Mocium państwo, z takimi debatami to na OT :P
"Diese nadmierne sformalizowanie starożytnego prawa zeigt Jurisprudenz jako rzecz tego samego rodzaju, als d. religiösen Formalitäten z B. Auguris etc. od. d. Hokus Pokus des znachorów der savages" -- Karol Marks
Awatar użytkownika
RaF
Katedralny Malkontent
 
Posty: 3498
Rejestracja: pt 04.10.2002 22:24
Lokalizacja: Warszawa


Wróć do Pomysły i pytania

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron