Half Life 2 - oczekiwanie na wielka gre

Dyskusje związane z grami komputerowymi ze wskazaniem na gatunki RPG-podobne.

Moderatorzy: Wotan, Azirafal

Half Life 2 - oczekiwanie na wielka gre

Postautor: '//iedzmin » wt 17.06.2003 9:43

Ciekaw jestem co slyszeliscie na temat tej gry.
Powiem tyle: najwieksi ze swiata gier komputerowych okreslili HL2 jako gr Ultra przelomowa lamiaca wszystkie konwenanse ;) w swiecie gier komputerowych - slabo ?
Podobno WSZYSTKIE - doslownie WSZYSTKIE pieniadze ktorye zostaly zarobione na starym HL (jedne z najwiekszych pieniedzy na rynku PC) zostaly zainwestowane w nowy silnik gry!!!!
Ohhhh tylko czekac!
Obrazek
Awatar użytkownika
'//iedzmin
Pretorianin
Pretorianin
 
Posty: 694
Rejestracja: ndz 06.10.2002 9:44
Lokalizacja: Currahee

Postautor: Lechu » wt 17.06.2003 9:46

"Wielką" to za mało powiedziane :wink:
H-L jedynka miazdzyła, numer 2 na mojej liście FPP :P
Dwójka na pewno nie będzie tym samym, ale z tego co widziałem na pewno będzie czymś niesamowitym :D Podobno fizyka rozwala.
Nowy engine? A to nie będzie oparte na doomie 3 albo unrealu 2?
No a teraz można się pobawić - na co bardziej czekacie, na Dooma 3 czy H-L 2?
My new Home:
Heroes Home
Obrazek
Awatar użytkownika
Lechu
Lord
Lord
 
Posty: 1638
Rejestracja: pt 06.12.2002 12:41
Lokalizacja: Guild Wars / Heroes Home

Postautor: Otorek » wt 17.06.2003 10:54

ja CZekam na HL2 w końcu jako Gordon Freeman czekam na przydział do pracy :) chyba że ktoś wolał zginąc na końcu :)
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: Azirafal » wt 17.06.2003 12:06

Hmmm... HL 2? NIe słyszałem, że ma wyjść... Podacie jakieś szczegóły? I żadnych jeszcze nie ma? Bo tekst, że "gra rozwala, łamie wszelkie konwenanse i jest super" to ja słyszałem zbyt wiele razy, by wierzyć w każdy...
If you don't stand for something you'll fall for anything.
Awatar użytkownika
Azirafal
Arcypryk
 
Posty: 1936
Rejestracja: wt 07.01.2003 15:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: '//iedzmin » wt 17.06.2003 12:22

104 days until Half-Life 2

http://www.halflife2.net/
http://hl2hc.halflife.org/
http://www.planethalflife.com/

Obrazek
Obrazek
Obrazek

http://www.phodex.net/wrench/hl2/?content=engine - tutaj mozecie sie dowiedziec sporo o megawypasnym silniku i wymaganiach!
Obrazek
Awatar użytkownika
'//iedzmin
Pretorianin
Pretorianin
 
Posty: 694
Rejestracja: ndz 06.10.2002 9:44
Lokalizacja: Currahee

Postautor: '//iedzmin » wt 17.06.2003 12:28

http://www.fileplanet.com/files/120000/123787.shtml

Half-Life 2 E3 2003 Movie !!!!!!!!!!
Obrazek
Awatar użytkownika
'//iedzmin
Pretorianin
Pretorianin
 
Posty: 694
Rejestracja: ndz 06.10.2002 9:44
Lokalizacja: Currahee

Postautor: Lord Turkey » pn 23.06.2003 16:07

Ja o Half Life 2 słyszałem bardzo wiele... bardzo wiele dobrego. Wypaśny silnik, potworki, fabuła (podobno jeszcze bardziej zakręcona) i nowy sposób realnego poruszania się przeciwników komputerowych.... byle tylko wymagania były niskie (wedłyg twórców gra ma chodzić na przeciętnym kompie "czasów współczesnych" - mam nadziję, że nie chodzi o czasy współczesne przeciętnego amerykanian :wink: ).

Pozdrawiam
Obrazek
Krzysztof Kozłowski
Lord Turkey
Książę
Książę
 
Posty: 2549
Rejestracja: sob 15.02.2003 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Otorek » pn 23.06.2003 16:14

chyba Pentium 2,4 ghz i 128 mb karta to uradz ??? tylko ram do zmainy o kolejne 128 mb :P
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: '//iedzmin » pn 23.06.2003 21:46

Otorek - nie koniecznie :D no ale mozna by sie pokusic o typowanie :-)
Moj ge force Ti 4600 powinien udziwgnac.. ale kto wie
Obrazek
Awatar użytkownika
'//iedzmin
Pretorianin
Pretorianin
 
Posty: 694
Rejestracja: ndz 06.10.2002 9:44
Lokalizacja: Currahee

Postautor: Otorek » pn 23.06.2003 22:41

KURNA NIE STRASZ MNIE!! ja tu chce kupić głośniki logutecha a tu mam na sprzęt zbierać :P
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: Lord Turkey » wt 24.06.2003 9:08

No to biedaku... ja bym kompa wymienił !! :twisted: MUAHAHAHA

A tak serio to im lepszy sprzęt tym większa frajda. Zły sprzęt może nawet zepsuć klimat całej gry. Wyobraź sobie np. potworka, który wyskakuje z ciemnego kąta... ale co to za maszkara !!! Same piksele :wink: Albo zamiast dźwięków rzężenie z głośnika - nie odróżnisz kapiacej z rury wody od kroków przeciwnika, zaś atak będzie po prostu głośnym wrzeszczącym odgłosem z czeluści komputera... :wink:

Pozdrawiam
Obrazek
Krzysztof Kozłowski
Lord Turkey
Książę
Książę
 
Posty: 2549
Rejestracja: sob 15.02.2003 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Otorek » wt 24.06.2003 10:15

ale to wprowadza klimat nie wiesz co cie zaatakowało no wiesz tylko że ceimny kwadrat :P
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: Lord Turkey » wt 24.06.2003 10:28

Ja mimo wszystko chyba bym wolał by ten ciemny kwadrat miał klimatyczne pobruzdżone ciało, ociekające krwią zęby i szpony długie i ostre jak brzytwa... :wink:

Pozdrawiam
Obrazek
Krzysztof Kozłowski
Lord Turkey
Książę
Książę
 
Posty: 2549
Rejestracja: sob 15.02.2003 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Otorek » wt 24.06.2003 10:29

jednak wolał bym żeby mój Pentium 4 , 2,4 ghz nie wymagał renowacji
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: Lord Turkey » wt 24.06.2003 10:30

Każdy by wolał :wink:
Obrazek
Krzysztof Kozłowski
Lord Turkey
Książę
Książę
 
Posty: 2549
Rejestracja: sob 15.02.2003 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Otorek » wt 24.06.2003 10:35

a ty jaki masz sprzęt?
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: Lord Turkey » wt 24.06.2003 13:45

Nie mam w tej chwili kompa -> zbieram kasę. A do neta starczy mi mój notebook P II 433 Mhz, 128 MB RAM, Sound Blaster Live itd.

:wink:

Pozdrawiam
Obrazek
Krzysztof Kozłowski
Lord Turkey
Książę
Książę
 
Posty: 2549
Rejestracja: sob 15.02.2003 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Otorek » wt 24.06.2003 13:50

wracając do HL2 ciekawe co teraz FREEman zmajstruje wiadomo już coś w tej kwestii?
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: Lord Turkey » wt 24.06.2003 13:52

Obcy dostają się na ziemię , a on znawca ich z nimi walczy. Rozwinięta fabuła :lol:
Obrazek
Krzysztof Kozłowski
Lord Turkey
Książę
Książę
 
Posty: 2549
Rejestracja: sob 15.02.2003 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: hops » wt 24.06.2003 14:13

Lord Turkey pisze:Ja mimo wszystko chyba bym wolał by ten ciemny kwadrat miał klimatyczne pobruzdżone ciało, ociekające krwią zęby i szpony długie i ostre jak brzytwa... :wink:

Widzę, że mości Turek nie miał do czynienia z grami w ASCII. Zamiast full-wypaszną-mega-hiper-na-silinku-jakiegoś-potwora grafiką, zachwycasz się potęgą własnej wyobraźni. Ehhh, nie ma to jak stary, ale ciągle aktualizowany ADOM [mówi to posiadacz komputera, który to z łatwością poradzi sobie z nadchodzącymi grami]. A właśnie, grał ktoś w ADOMA? [pardon za odejście od tematu]
"There is nothing amazing. Just the norm." - Naota, FLCL
http://www.stalin-vs-hitler.w.pl
Awatar użytkownika
hops
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 524
Rejestracja: śr 09.10.2002 19:01
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: Otorek » wt 24.06.2003 14:24

co to jest ADOM ??
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: hops » wt 24.06.2003 15:28

ADOM = Ancient Domains of Mystery.
ASCII pełni rolę grafiki. Masz jedno życie, a savy robisz wtedy, gdy naprawdę musisz odejść od komputera. Jak zginiesz - nie można wgrać save'a [no chyba, że ktoś oszukuje]. Prawdziwy sprawdzian dla wytrzymałości psychicznej. W trakcie niezliczonych prób pokonania władcy chaosu, gracz niesamowicie zżywa się ze światem. Wiele ras, kilkanaście profesji, czynią rozgrywkę niesamowicie urozmaiconą. Kilka możliwych zakończeń i arcyciekawe questy poboczne na pewno zadowolą każdego maniaka gier fabularnych.

www.adom.de <<-- gra zajmuje 1mb, save'y mogą natomiast osiągnąć kilka mb wielkości.

Jak dla mnie, jedna z najlepszych gier w historii komputerów klasy PC.
"There is nothing amazing. Just the norm." - Naota, FLCL
http://www.stalin-vs-hitler.w.pl
Awatar użytkownika
hops
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 524
Rejestracja: śr 09.10.2002 19:01
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: Otorek » wt 24.06.2003 16:35

sprawdze to i sięwypowiem :D
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: Lord Turkey » śr 25.06.2003 16:16

Chciałem sprostować... otóż nie chodzi mi w grach o grafikę... ale jeżeli programiści stworzyli super silnik to ja wolę oglądac na ekranie zamiast pikseli jego efekty !!! To chyba normalna, nie? A gry, które oprawa graficzną nie grzeszą też potrafią mnie wciagnać i to nie ze względu na piksesle i czrne kolorki...

Po sprostowaniu przypominam, że to topik o HL 2 !!!

I teraz napiszę coś więcej o fabule, o którą dopytywał się Otorek:

Akcja gry toczy się w mieście Wschodniej Europy o nazwie City 17. Jest kilka lat po wydarzeniach z labolatorium (Black Mesa) i nie wiemy co przez ten czas robił Freeman i co się działo. Fabuła jest ogólną niewiadomą oprócz tego, że będzie wiele różnorodnych istot z Xen i bedą się pojawiac służby specjalne. Gracza zadaniem będzie dowiedziec się co się działo przez te kilka lat i odkryć obecny stan inwazji...

Ale zapowiada się na niezłą gierkę...i pojawi się tajemniczy koleś z teczką !!! :P

Pozdrawiam
Obrazek
Krzysztof Kozłowski
Lord Turkey
Książę
Książę
 
Posty: 2549
Rejestracja: sob 15.02.2003 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Otorek » śr 25.06.2003 17:48

MAM pytanie Czy my będziemy grać Gordonem Freeman-em ??
CZy gra zamknie się na 1 mieście ???(to brzmi jak resident Evil :/)

Po obejżeniu neistety krótkiego filmiku fizyka świata jest wspaniała potwór rzucajacy w nas beczke która upada i toczy się w naszym kierunku jest w stanie mzienić kierunek jazdy :P wystarczy do niej stzrelić oczywiście zależy to od prędkości tejże beczki i zawartości mam nadzieje że toakie cuda równierz będą. I na koniec jeszcze jedno pytanie gra napewnoe będize miała strefy na ciele pzreciwnika powodujące np. większe obrażenie (głowa) i tu mam właśnie pytanei czy będize możliwość odpadania kończyn lub chociaż widocznych zmian na ciele ??
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: Lord Turkey » śr 25.06.2003 18:59

Tego nie wiem. Nie słyszałem również o zmianie toru lotu przedmiotów oraz nie widziałem wspomnianego przez cibie filmiku. Wiem natomiast, że na pewno będziemy grali Gordonem. I chyba tylko nim :wink: . Czy skończy się na jednym mieście? Chyba tak, chociaż nie wiem w jakim sensie to rozumiesz... Chodzi ci o to, czy będą kolejne części. Czy o to czy będa kolejne lokacje rozgrywające się w innych, kolejnych miastach. A może chodziło ci o coś zupełnie innego... sprecyzuj :wink: .

Pozdrawiam
Obrazek
Krzysztof Kozłowski
Lord Turkey
Książę
Książę
 
Posty: 2549
Rejestracja: sob 15.02.2003 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Otorek » śr 25.06.2003 22:28

Zmiane lotu to już sam wiem napewno bo widziałem na filmiku. Co do miasta chodzi mi tu o to czy pzrez całą gre będziemy łazili po mieście i jego budynkach czy będą też inne lokacje ?? Typu Baza naukowa :D czy jakaś baza wojskowa acha i jeszcze jedno czy będizemy jak zwykle :P działali sami i walczyli z potworkami i oddziałami specjalnymi czy tylko z potworami ?
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: Lord Turkey » czw 26.06.2003 10:45

Cyba będziemy musieli chronic życie zarówno przed potworami jak i siłami specjalnymi, chociaż jest to moja dywagacja bo nic o tym nigdzie nie napisano. Co do lokacji równiez nie wiem na pewno. Ale główną lokację będzie tworzyć City 17 i jezeli mają być jakieś laboratoria czy bazy wojskowe to tylko na jego terenie (moim zdaniem). Ogólnie o grze jest mało wiadomo jak na razie. Panowie chca utrzymać tajemnicę i tym samym wzbudzić później rewolucję czy inne kontrowersje :D

Pozdrawiam
Obrazek
Krzysztof Kozłowski
Lord Turkey
Książę
Książę
 
Posty: 2549
Rejestracja: sob 15.02.2003 12:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: bejzkik » czw 17.07.2003 10:18

obejrzałem długi trailer hl2
ponad 20 minut

NIE OGLĄDAJCIE GO!!!

to było przerażające, ta grafika, ta fizyka, to ai
skończyłem, siadłem do spearheada, zapłakałem i wyłączyłem kompa

a mogłem żyć w nieświadomości
bejzkik
Lord
Lord
 
Posty: 1581
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Postautor: Torgarn » pt 01.08.2003 19:58

Engine HL2 robiony przez Valve tj. Source, ma być ponoć nocnym koszmarem twórców DOOM 3, którego engine ponoć wydaje się przestarzały przy naszym HL'ku. Od lat gram w CS'a dlatego HL to dla mnie swego rodzaju kult :D Ostrze zęby na CS'a tworzonego właśnie na tym engine. Dla tych niezdecydowanych, zapraszam do sierpniowego CD'a na ośmiustronicową zapowiedź.
Obrazek
Awatar użytkownika
Torgarn
Wędrowiec
Wędrowiec
 
Posty: 34
Rejestracja: czw 31.07.2003 9:08

Postautor: bejzkik » pt 01.08.2003 20:57

ma to biegać na pIII 700 trochę ramu (256) i jakaś porządna karta pewnie (8500 w górę)
człowiek nie straci wzroku od atrakcji ale pogra

to oficjalne stanowisko firmy
bejzkik
Lord
Lord
 
Posty: 1581
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Postautor: Jakub Cieślak » sob 02.08.2003 9:18

Nadchodzi seria gier, która zmusi nas do podrasowania kompów. Widząc i czytając wszystko, co dają o HL2 nie ufam słowom, że gra będzie chodzić na średnich kompach- pewnie da się odpalić, ale o sensownym graniu nie będzie mowy. Fabuła- a niech będzie jaka będzie, bo tu chodzi o HL2 w wykonaniu Valve, a oni już pokazali, że fabuła jest u nich elementem znaczącym, a nie jakimś dodatkiem do rozrywki. Jakiś pan z CDA opisywał swoje wrażenia po prezentacji na E3 i albo zwariował, albo rzeczywiście to będzie kawał giery. Z artykułu jasno wynika, że autor klęczał przed komputerem i płakał ze szczęścia.
Obrazek
Mistrz Gimli powiada:
Cisza nie leży w naturze krasnoludów. Jednakże w lochach pełnych orków jest ona jak najbardziej wskazana.
Awatar użytkownika
Jakub Cieślak
Prefekt
Prefekt
 
Posty: 4010
Rejestracja: czw 12.12.2002 22:24
Lokalizacja: JózefOFF k. Otwocka

Postautor: Otorek » sob 02.08.2003 9:18

może i to będzie biegać na takich procesorach na mniejszych detalach ??. Lub karty graficzne będą musiały mieć minimum 128 mb
Festina Lente
Awatar użytkownika
Otorek
Paladyn
Paladyn
 
Posty: 750
Rejestracja: pn 07.04.2003 10:16
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: Hifidelic » sob 02.08.2003 9:42

1) w nic lepszego niż h1 nie grałem (jeśli chodzi o fpp), ale doom 1 i 2 też mnie nieźle wyczesały... zwłaszcza, jeżeli w podkładzie leciało Einsturzende Neubauten... Tak więc na 3 też czekam z utęsknieniem.
2)ADOM - radzę spróbować, gra naprawdę wymiata, choć przejść ją bez oszukiwania na sejwach jest naprawdę koszmarnie trudno...
HL-a teoretycznie też można przejść nie umierając, ale w blast pit może być ciężko :)
[/i]
Awatar użytkownika
Hifidelic
Spammer!!!
Spammer!!!
 
Posty: 1137
Rejestracja: ndz 13.07.2003 18:27
Lokalizacja: Uroczysko

Postautor: bejzkik » sob 02.08.2003 12:37

Ja widziałem pełną prezentację z E3 i musze przyznać że to wstrząsające
Gram teraz w Chroma ale chyba przestanę bo po tym filmiku to jakoś nie mogę wytrzymać takiej grafiki i fizyki

Na tym pIII 700 256 ramu i karcie z 32 ramu podobna ma się grać. Efekty pewnie na minimum ale zabawa i tak ma być przednia (mam nadzieję).

Tymczasem Doom III (za benchmark.pl)

# Minimum, czyli sprzęt na którym będzie dało się zagrać: procesor od 800 MHz - 1GHz,
# karty graficzne GeForce 3, ATi Radeon 8500/9100, GeForce4 Ti-4200, Radeon 9600 Pro, GeForce FX 5600 Ultra,
# 256 MB RAM,

Standard, czyli DooM III pójdzie bez bólu:
# procesor pomiędzy 1,7 do 2 GHz, wyłączając Celerony,
# karty graficzne GeForce4 Ti-4400/4800, Radeon 9500 Pro/9700,
# 512 MB RAM,

Optymalna, czyli pełen luksus efektów i sensowna rozdzielczość:
# procesor: 2,5 do 2.8 GHz,
# karty graficzne GeForce 5800/5900, Radeon 9800 Pro,
# od 786 do 1024 MB RAM.
bejzkik
Lord
Lord
 
Posty: 1581
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Następna

Wróć do Gry komputerowe (w tym cRPG)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości