Świat bez MS Windows? Horror dla szarego użytkownika?

Czyli tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym... ;)

Postautor: Jakub Cieślak » czw 05.04.2007 21:16

Heh, jak tu się nie uśmiechnąć pamiętając dyskusję Winda vs Linuś... :) A swoją drogą właśnie dlatego pozbyłem się ATI- grymaśne to to, starych gier nie lubi. Zmień Sorden kartę- tak czy siak Ci się opłaci. A nie musisz kupować jakiegoś wypasu tylko coś równorzędnego.
A od czego ja miałbym zacząć, żeby wejść w świat linusia? Jaką tą dystrybucję wybrać? Bo mi tu śmigacie nazwami, ale nie wiem, co od czego.
Obrazek
Mistrz Gimli powiada:
Cisza nie leży w naturze krasnoludów. Jednakże w lochach pełnych orków jest ona jak najbardziej wskazana.
Awatar użytkownika
Jakub Cieślak
Prefekt
Prefekt
 
Posty: 5238
Rejestracja: czw 12.12.2002 22:24
Lokalizacja: JózefOFF k. Otwocka

Postautor: Zuhar » pt 06.04.2007 14:17

Poleciłbym Ci Auroxa, ale projekt się zaciął. Więc może Fedora (http://fedoraproject.org/)? Każdy poleci Ci coś innego. Za Fedorą przemawiał łatwość obsługi i pakiety rpm. Dużo tego i łatwo dostępne.

Na topie jest ostatnio Ubuntu, ale to dystrybucja debianopochodna.

Osobiście proponuję, jak masz czas, pościągać sobie kilka linuksów w wersji LIVE CD i potestować.

Zajrzyj też tu: http://jakilinux.org/ i poczytaj recenzje.
Awatar użytkownika
Zuhar
Mechanik Pokładowy
Mechanik Pokładowy
 
Posty: 678
Rejestracja: śr 11.12.2002 14:13
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Hifidelic » pn 09.04.2007 18:42

Każdy ma swoje preferencje - to jest właśnie fajne; jak coś Ci nie pasuje w jednej dystrybucji, to wybierasz inną, albo ją przerabiasz, pod swoje upodobania.
Freedom :)
Mimo wszystko na początek polecałbym SuSe.
Idealny i na początek i potem, jak już wiesz, co jest grane.
Obrazek
Debian Sid i jest git!
Awatar użytkownika
Hifidelic
Spammer!!!
Spammer!!!
 
Posty: 1453
Rejestracja: ndz 13.07.2003 18:27
Lokalizacja: Uroczysko

Postautor: Jakub Cieślak » wt 10.04.2007 5:54

Pakiety rpm?
Debianopochodna?
No dla laika te słowa są zaklęciami jakimiś... :)
Obrazek
Mistrz Gimli powiada:
Cisza nie leży w naturze krasnoludów. Jednakże w lochach pełnych orków jest ona jak najbardziej wskazana.
Awatar użytkownika
Jakub Cieślak
Prefekt
Prefekt
 
Posty: 5238
Rejestracja: czw 12.12.2002 22:24
Lokalizacja: JózefOFF k. Otwocka

Postautor: Zuhar » wt 10.04.2007 16:32

Pakiet rpm, to takie cuś w czym rozprowadzane jest oprogramowanie. Coś jak wersja instalacyjna. W Winzgrozie jest to program wykonywalny w linuksie rodzaj archiwum, które wie co i jak w systemie sobie rozpakować. RPM to jeden z najpopularniejszych rodzajów pakietów. Są jeszcze DBM - popularne w Debianie i jego pochodnych jak dystrybucja Ubuntu. Można tez ścigać wersje programów spakowane ze źródłami, ale nie przypuszczam, żebyś na tym etapie był zainteresowany własnoręczną kompilacją programów, prawda? ;)
Awatar użytkownika
Zuhar
Mechanik Pokładowy
Mechanik Pokładowy
 
Posty: 678
Rejestracja: śr 11.12.2002 14:13
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Jakub Cieślak » wt 10.04.2007 17:02

AaaaaAAAAAAaaaaAAAAAaaaaa!
:) Wszystko jasne.
Obrazek
Mistrz Gimli powiada:
Cisza nie leży w naturze krasnoludów. Jednakże w lochach pełnych orków jest ona jak najbardziej wskazana.
Awatar użytkownika
Jakub Cieślak
Prefekt
Prefekt
 
Posty: 5238
Rejestracja: czw 12.12.2002 22:24
Lokalizacja: JózefOFF k. Otwocka

Postautor: Hifidelic » pt 08.06.2007 22:35

Pakiety rpm?
Debianopochodna?
No dla laika te słowa są zaklęciami jakimiś...

Klikanie ikon? Wciskanie entera? Ruszanie myszą? Toć to musi być magia czysta! Że już o oknach piekielnych nie wspomnę :)
Powiem tyle: Instalacja pakietów pod linuxem z distro Suse jest znacznie prostsza i wygodniejsza, niż instalacja najprymitywniejszego programu pod windows. Trzeba tylko wiedzieć co kliknąć, tak samo jak w winach.
Obrazek
Debian Sid i jest git!
Awatar użytkownika
Hifidelic
Spammer!!!
Spammer!!!
 
Posty: 1453
Rejestracja: ndz 13.07.2003 18:27
Lokalizacja: Uroczysko

Postautor: Jakub Cieślak » sob 09.06.2007 8:50

Hifi... Przesadziłeś teraz z tym klikaniem. Przykro mi, że nie wiem, co to jest pakiet rpm i debianopochodne. Widać przespałem te zajęcia na informatyce w podstawówce... ;)
Obrazek
Mistrz Gimli powiada:
Cisza nie leży w naturze krasnoludów. Jednakże w lochach pełnych orków jest ona jak najbardziej wskazana.
Awatar użytkownika
Jakub Cieślak
Prefekt
Prefekt
 
Posty: 5238
Rejestracja: czw 12.12.2002 22:24
Lokalizacja: JózefOFF k. Otwocka

Postautor: Hifidelic » sob 09.06.2007 10:48

Wyraziłem się - jak to mam w zwyczaju niestety - mało precyzyjnie.
Wcale nie uważam, że każdy MUSI WIEDZIEĆ co to jest RPM. Chodziło mi tylko o to, że poziom trudności jest taki jak przy klikaniu na ikony w Windows - kiedy już się wie jak. A dowiedzieć się jest baaardzo łatwo :) Masa psycholi umieściła w necie tysiące tutoriali, faków, manuali... To jest po prostu banalne; problem polega na tym, że dla większości ludzi jest obce. Naturalnie "obce" budzi lęk i niechęć... Dlatego ludzie myślą, że linux jest "trudny" i "dla informatyków".
Nie chciałem się naśmiewać :)
Obrazek
Debian Sid i jest git!
Awatar użytkownika
Hifidelic
Spammer!!!
Spammer!!!
 
Posty: 1453
Rejestracja: ndz 13.07.2003 18:27
Lokalizacja: Uroczysko

Postautor: Zuhar » wt 12.06.2007 14:56

Miałem ostatnio awarię systemu (z mojej i tylko mojej winy), więc Aurox poszedł się analogować...

Ostatecznie (po czwartej instalacji - nie tylko kobieta zmienną jest) zagościł na moim komputerze openSuse do spółki z Ubuntu. openSuse satnowi system główny, a Ubuntu jest na dodatkowym małym dysku do testów.

O mały włos, a zamiast openSusa wróciłbym do Fedory (systemy z rodziny RedHat znam i uzywam od wielu lat), ale po 2 godzinach zaprzyjaźniłem się z "susłem" na tyle, żeby dać mu szansę. Wygląda na to, że mogę polecić. Szczególnie po tej wieści, ktora być może dobrze wróży jego przyszłości: http://www.idg.pl/news/113526.html

Jedyna wada to brak kodeków, które trzeba dociągnąć z innego repozytorium i Scribusa skompilować ze źródeł. Wszechwiedzący Google jest jednak wystarczającym źródłem, żeby poradzić sobie z systemem - nawet dla laika.
Awatar użytkownika
Zuhar
Mechanik Pokładowy
Mechanik Pokładowy
 
Posty: 678
Rejestracja: śr 11.12.2002 14:13
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Hifidelic » wt 12.06.2007 18:02

Jedyna wada to brak kodeków, które trzeba dociągnąć z innego repozytorium i Scribusa skompilować ze źródeł. Wszechwiedzący Google jest jednak wystarczającym źródłem, żeby poradzić sobie z systemem - nawet dla laika.


I to jest właśnie najlepsze; z W$ nie zawsze tak się da.
Ps. Bardzo się cieszę, że Susełek Ci podpasował :)
Obrazek
Debian Sid i jest git!
Awatar użytkownika
Hifidelic
Spammer!!!
Spammer!!!
 
Posty: 1453
Rejestracja: ndz 13.07.2003 18:27
Lokalizacja: Uroczysko

Postautor: Wotan » wt 12.06.2007 21:12

tymczasem OSX Leopard sie zbliza wielkimi krokami...

zwiastuny na stronie apple. No jestem ciekaw nowego systemu. Sporo innowacji i jesli komfort pracy bedzie taki sam jak pod Tigerem to bedzie super.
http://www.allsecrets.co.uk
moj film...
http://www.well-known-artist.com
Moja nowa odkurzona www, zapraszam!
http://www.vimeo.com/1271372 - moj showreel
Wotan
Pretorianin
Pretorianin
 
Posty: 1163
Rejestracja: pt 04.10.2002 23:52
Lokalizacja: Varsovia

Postautor: bejzkik » wt 12.06.2007 21:17

co to za innowacje poza bekapem i pulpitami? bo jakos nie sledze a ciekawym
bejzkik
Książę
Książę
 
Posty: 2343
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Postautor: Wotan » śr 13.06.2007 9:58

hmm caly nowy finder? taki przypominajacy Itunsa, no i desktop to spora innowacja, z rozwijalnym dockiem oraz spaces.
http://www.allsecrets.co.uk
moj film...
http://www.well-known-artist.com
Moja nowa odkurzona www, zapraszam!
http://www.vimeo.com/1271372 - moj showreel
Wotan
Pretorianin
Pretorianin
 
Posty: 1163
Rejestracja: pt 04.10.2002 23:52
Lokalizacja: Varsovia

Postautor: bejzkik » śr 13.06.2007 10:47

nie no nie oszukujmy sie to kosmetyka (wszyscy to maja ;) ) a cos w jadrze, jakies poprawki spootlighta czy cus?
bejzkik
Książę
Książę
 
Posty: 2343
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Postautor: Hifidelic » śr 13.06.2007 17:57

Wbrew pozorom kosmetyka jest kolosalnie ważna. Wygoda, konfigurowalność...
Obrazek
Debian Sid i jest git!
Awatar użytkownika
Hifidelic
Spammer!!!
Spammer!!!
 
Posty: 1453
Rejestracja: ndz 13.07.2003 18:27
Lokalizacja: Uroczysko

Postautor: Wotan » śr 13.06.2007 18:01

poza tym pelna 64bitowosc, mnie akurat z moim prockiem to nie dotyczy,
uaktualnienia niewielkie w bezpieczenstwie systemu
core animation - to spora innowacja
pelne wykorzystanie dwurdzeniowych procesorow - jesli im wierzyc to Leopard powinien chodzisz szybciej niz Tiger na tej samej maszynie, ale ja tam mysle inaczej :D
http://www.allsecrets.co.uk
moj film...
http://www.well-known-artist.com
Moja nowa odkurzona www, zapraszam!
http://www.vimeo.com/1271372 - moj showreel
Wotan
Pretorianin
Pretorianin
 
Posty: 1163
Rejestracja: pt 04.10.2002 23:52
Lokalizacja: Varsovia

Postautor: Hifidelic » śr 13.06.2007 20:29

Zanim wyjdzie Leopard, możecie korzystać z Linuxa. Chodzi na Waszej architekturze, a już od dawna obsługuje 64 bity i dwa rdzenie.

PSOFFT: Niedługo się zobaczymy Bejz ;)
Obrazek
Debian Sid i jest git!
Awatar użytkownika
Hifidelic
Spammer!!!
Spammer!!!
 
Posty: 1453
Rejestracja: ndz 13.07.2003 18:27
Lokalizacja: Uroczysko

Postautor: bejzkik » czw 14.06.2007 0:24

linux? my mamy tigera wiec po kiego grzyba nam linux?

psofft mam nadzieje ze sie u mnie zatrzymacie
bejzkik
Książę
Książę
 
Posty: 2343
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Postautor: Hifidelic » czw 14.06.2007 19:01

Wotan, m.in.:
pelna 64bitowosc

Zawsze przyspieszysz o parę nanosekund, nie? ;)

Offtop: Ja chciałem, ale Tiutiu się obraziłby chyba...
Obrazek
Debian Sid i jest git!
Awatar użytkownika
Hifidelic
Spammer!!!
Spammer!!!
 
Posty: 1453
Rejestracja: ndz 13.07.2003 18:27
Lokalizacja: Uroczysko

Postautor: bejzkik » czw 14.06.2007 21:14

ja pracuje na g4 wiec srdnio mnie tam grzeje dualcore

ps. jak to obrazila? nie kumam?
bejzkik
Książę
Książę
 
Posty: 2343
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Postautor: Jakub Cieślak » pt 15.01.2010 12:36

Reinkarnacja topicu przy okazji wDomWstąpienia Windowsa 7. Gromy nad Wiśtą ucichły, Windows wprowadził kolejny system, który tak na prawdę ma być głównie pozbawiony bagażu złych wrażeń, jakie pojawiły się przy Wiście. Podejrzewam, że de facto Wiśta niewiele różni się od siódemki, ale mikrosyfiarze zrobili wszystko by nie powtarzały się te same komentarze. Do testowania miałem wersję Prof 64pl. Nie zainstalowała się. Załatwiłem więc wersję 64eng. Znowu ten sam błąd przy rozpakowywaniu plików instalacyjnych. Zajrzałem na jakieś forum i... zdębiałem. Okazało się, że nie tylko ja mam ten problem i wcale nie leżał on po stronie błędu odczytu plików. Różnych sposobów się imałem, ale w końcu wersja Ultimate 64 postanowiła łaskawie się zainstalować. No... ładny ZONK. Dobrze, Windows stoi i zaczynamy go eksplorować. Nie ma problemu ze sterownikami, wszystko ładnie ustawia, a jak sterowniki MSa nie są najlepsze, nie ma kłopotu z zainstalowaniem innych. Całość wygląda przejrzyście i całkiem rozsądnie. Nawet tacy konserwatorzy jak ja, dotąd jadący na XP (i to z klasycznym pulpitem i menu), nie powinni się zgubić. Widać, że MSowcy zazdroszczą Jabłuszkowi i co nieco się nim inspirowali. O dalszych spostrzeżeniach opowiem jak już nieco posiedzę. A Wy już macie jakieś uwagi, doświadczenia?
Obrazek
Mistrz Gimli powiada:
Cisza nie leży w naturze krasnoludów. Jednakże w lochach pełnych orków jest ona jak najbardziej wskazana.
Awatar użytkownika
Jakub Cieślak
Prefekt
Prefekt
 
Posty: 5238
Rejestracja: czw 12.12.2002 22:24
Lokalizacja: JózefOFF k. Otwocka

Postautor: bejzkik » pt 15.01.2010 22:34

od czterech-pieciu miesiecy moj pecet ma ultimate 64 i jest ok
pierwszy system ms ktory po instalacji mial zainstalowane wszystkie sterowniki itd itd. no prawie jak w osx

polecam wszystkim ktorzy jeszcze maja xp, po prostu wygodny i tyle
bejzkik
Książę
Książę
 
Posty: 2343
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Postautor: RaF » śr 20.01.2010 19:31

Też używam od paru miesięcy i generalnie wrażenia pozytywne. Sporo drobnych, ale bardzo przyjaznych udogodnień (np. możliwość zmiany pozycji elementów na pasku zadań, przesuwania nawet zmaksymalizowanych okien, nawet obsługa prostych gestów myszy). Poza tym jest mocno odchudzony w stosunku do Visty i lepiej zoptymalizowany.

Jeżeli o instalację chodzi, to sam miałem z nią problemy - wszystko trwało pioruńsko wolno, ale przypisywałem to zajechanemu napędowi. Kolega natomiast miał sytuację taką, jak opisywał JC - instalator zwyczajnie się zacinał, a potem wyrzucał błąd. Nie pamiętam, jakie znaleźliśmy rozwiązanie, ale chyba było coś ze zmianą jakiegoś podzespołu. Ostatnio natomiast rozstawiałem sobie nowy komp i instalka śmignęła bez problemu. Tak więc trzeba się modlić, żeby mieć sprzęt Win7 Compatibile :P
"Diese nadmierne sformalizowanie starożytnego prawa zeigt Jurisprudenz jako rzecz tego samego rodzaju, als d. religiösen Formalitäten z B. Auguris etc. od. d. Hokus Pokus des znachorów der savages" -- Karol Marks
Awatar użytkownika
RaF
Katedralny Malkontent
 
Posty: 3521
Rejestracja: pt 04.10.2002 22:24
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Alganothorn » sob 11.09.2010 20:34

Przechodzę na owocową stronę mocy...
...przejście kompletne w listopadzie, jak wyjdzie office w kolejnej edycji na obie platformy i będzie można spokojnie pracować;
na razie powala szybkość i przyjazność sprzętu, przesiadka na służbowy nie jest miła...

pozdrawiam
We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.
Awatar użytkownika
Alganothorn
Monarcha
Monarcha
 
Posty: 5830
Rejestracja: pn 06.01.2003 23:02
Lokalizacja: point of no return

Postautor: Jakub Cieślak » pn 13.09.2010 6:51

No proszę, u mnie w domu jabłuszka już na dobre się zagnieździły, choć ja jeszcze się bronię. Ja dalej na siódemce okienkowej i raczej jestem zadowolony. Co raz mniej czasu na grzebanie, na jakieś tam zabawy, więc i zakres potrzeb jakby się skurczył. Ma działać szybko i bezboleśnie, ma odpalać rzeczy, których używam (office, sieć, fotoszopka), w które gram (dwie gry na krzyż), ma być przyjazny w użytkowaniu. Póki co na najnowszej windzie się nie zawiodłem.
Obrazek
Mistrz Gimli powiada:
Cisza nie leży w naturze krasnoludów. Jednakże w lochach pełnych orków jest ona jak najbardziej wskazana.
Awatar użytkownika
Jakub Cieślak
Prefekt
Prefekt
 
Posty: 5238
Rejestracja: czw 12.12.2002 22:24
Lokalizacja: JózefOFF k. Otwocka

Postautor: Alganothorn » pn 13.09.2010 20:39

Hmmmm...

Ma działać i to szybko...
...ma nie łapać wirusów...
...ma działać stabilnie bez konieczności reinstalacji...
...ma pozwalać korzystać z sieci i porządkować zdjęcia...
...ma pozwolić odpalić Cywilizację
;-)

nie potrzebuję innych gier, nawet w tę nie mam kiedy pograć;
dogaduje się z iPhonem znacznie lepiej, niż PC (szok, prawda?);
no i ma tyle udogodnień, o których większość producentów laptopów zapomina, że jest bardzo miło...

jest gites, jak na razie przynajmniej
;-)

pozdrawiam
We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.
Awatar użytkownika
Alganothorn
Monarcha
Monarcha
 
Posty: 5830
Rejestracja: pn 06.01.2003 23:02
Lokalizacja: point of no return

-

Postautor: Cyrograf » śr 15.09.2010 16:37

Linux! Hurra! Nasz zbawca!

A może by tak dwa słowa więcej by było o czym dyskutować? ;-)
Administrator
You once said I lied to you? I still believe I was right! No matter where you are, whatever adversities you face, as long as you've got your life, something good is bound to happen. Something so totally awesome that would make up for all the bad stuff.
Awatar użytkownika
Cyrograf
Wojownik
Wojownik
 
Posty: 175
Rejestracja: pn 07.05.2007 16:07
Lokalizacja: Opole / Jełowa

Poprzednia

Wróć do Offtopicownia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron